Dampskipsbrygga 10, 1607 Fredrikstad Mandag - fredag 08:00-16:00 69 33 43 40

Hva er det?

Karies er det de aller fleste kaller for "hull i tennene". Om det finnes bakterier på dine tenner og samtidig nok næring for bakteriene, dannes det syrer. Disse syrene kan med tiden oppløse tannoverflaten. Mindre angrep kan motvirkes av ulike spyttprodukter, men får syreproduksjonen ta overhånd, oppstår etter hvert skader å tannen.

Hvordan får vi det?

For å få karies kreves en kombinasjon av tre ting:

  • Dårlig-/ svekket forsvar
  • Bakterier
  • Kullhydrater

Alle disse tre faktorene må være til stede for at man skal få karies.

Når skader bakteriene tennene?

Når bakteriene får den type næring som årsaker syredannelse, først og fremst sukker. Sukker finnes i godteri, syltetøy, brus, saft, en del tyggegummi, kjeks, kaker, sennep, ketchup, medisiner med mer.

Hvordan ser karies ut?

  1. Første tegnet på karies - en hvitaktig flekk
  2. En liten grop, et hull dannes
  3. Hullet går inn i tannbenet
  4. Hullet går inn til nerven - pulpa

Behandlingen

Behandlingen består av to ting. Den årsaksrettede behandlingen og den bevarende behandlingen.
Den årsaksrettede behandlingen går som navnet sier ut på å forbedre de tre faktorene som er nevnt over.
Den bevarende behandlingen går ut på å reparere allerede skadede tenner. Det vil si fjerne karies som allerede finnes og erstatte det tannvev som fjernes.

Hvordan forhindre nye angrep?

Enkleste måten å hindre kariesangrep er å forebygge. Man forebygger best ved å forsterke forsvaret, holde bakterieantallet nede og minske mengden "raske" karbohydrater som sukker, godteri og cola.
Skal man først spise dette er det bra om man gjør dette så raskt som mulig og så sjelden som mulig. Et trist faktum! Spyttet og tungeaktivitet utgjør en viktig del av forsvaret. Gjennom å øke spyttproduksjonen øker pH i munnen og syrene som bakteriene produserer og som løser opp emaljen, blir ikke like sterke og tannens emalje holder seg mer intakt. Der hvor ikke tannen er intakt blir det ennå lettere for bakteriene å feste seg og trenge dypere inn i tannen. Tannbørsten sammen med fluortannkrem er viktig for å fjerne bakteriene fra tannen og forsterke emaljen, som er fluorets viktigste oppgave.

Hvordan virker fluor?

Fluor lagres i tennenes emalje og styrker denne, slik at emaljen blir mer motstandskraftig mot nye syreangrep. Den beste effekten får man om fluor tilføres fra barndommen. Snakk med tannlegen din om rette tidspunktet, og husk at fluor aldri kan erstatte en god munnhygiene. Ubehandlet karies vil i de fleste tilfeller ende med rotfylling eller ekstraksjon.

Bestill en time