Dampskipsbrygga 10, 1607 Fredrikstad Mandag - fredag 08:00-16:00 69 33 43 40

Behandling av tannuttrekking

Mange forbinder det å trekke tenner med noe negativt. Ofte preges man av historier man har hørt om lignende hendelser eller så har man egne tidligere erfaringer. Det spørsmålet som ofte stilles i forbindelse med tannuttrekking er: "Gjør det vondt?" Svaret er: "Oftest ikke!" (Litt ubehagelig er nok kanskje en bedre beskrivelse.) Det er mange faktorer som avgjør om man kjenner noe eller ikke. Nok smertestillende og bedøvelse, samt en tannlege som har satt av nok tid i tidsboken sin, er ofte det som er avgjørende for at behandlingen skal være smertefri!

Etter tannutrekking har du vanligvis bare ubetydelige smerter. Det skyldes i hovedsak at du har fått bedøvelse. Det du skal være klar over er at du har gjennomgått en liten operasjon og derfor ikke helt må forsømme det sår som har oppstått.

Alminnelige forholdsregler

  1. Unngå større fysiske anstrengelser første døgnet
  2. Skyll ikke munnen kraftig det første døgnet, og under ingen omstendigheter de første to timene
  3. Børst ikke direkte i såret med tannbørsten; om det er vanskelig med rengjøring så bruk munnskylling
  4. Spis godt og drikk mye vann (unngå hard føde)
  5. Røyking forlenger helingsperioden
  6. Alkohol kan gi etterblødninger
  7. Ta smertestillende ved behov de første 2-3 døgn

Smertestillende

Du vil få foreskrevet reseptbelagte tabletter om behovet finnes. Disse heter IBUMETIN (Ibuprofen) 600 mg. Max 4/døgn. Ved behov!

Viktige forholdsregler etter kirurgiske inngrep

Hevelse

Bli ikke engstelig om det oppstår hevelse etter tannuttrekkingen. Kalde omslag et kvarter hver time vil dempe dette. Hevelse skal minske på noen dager.

Etterblødning

Er vanlig den første dagen. Små mengder blod vil blande seg med spytt og gjøre at blødningen ser verre ut en den i virkeligheten er. Ingen grunn til engstelse. Slutter det ikke å blø, så legg inn en fuktet, sammenfoldet gasstrimmel på såret og bit sammen en halv times tid.

Redusert gapeevne

Etter visse inngrep oppstår en grad av stivhet i kjevemusklene som hindrer deg i å gape som tidligere. Problemet forsvinner etter 1-2 uker. Dersom problemet varer for lenge så ta kontakt med klinikken. Kroppsanstrengelser Unngå større fysiske anstrengelser de første døgnene etter inngrepet

Etterbehandling

I sjeldne tilfeller kommer det infeksjon i såret, slik at hullet i kjeven ikke lukker seg. Dette kan forårsake smerter, hevelse, feber og dårlig smak fra såret og krever etterbehandling hos tannlegen.

Tannerstatning

Ofte, når en tann fjernes, vil det oppstå et tomrom etter tannen. Dette kan skape ulike problemer for estetikk, fonetikk og tyggefunksjon. Av disse grunner kan det i flere tilfeller være lurt å erstatte tanntapet. Snakk med tannlegen om dette.

Har du flere spørsmål er du velkommen til å ta kontakt!

Bestill en time